12 Zadar - Pakoštane

Od otoka Ugljana i Pašmana do nekadašnjeg krunidbenog grada Biograda

Oznaka rute

Zadar – Preko (5 km) – Ždrelac (18 km) – Dobropoljana (23 km) – Pašman (30 km) – Tkon/Biograd na Moru (36 km) – Pakoštane (43 km)

dužina

43.00 km

start

Zadar

cilj

Pakoštane

ukupan uspon

200.00 m

Podloga

Asfalt

Gustoća prometa

Slab

Preuzmi

GPX

Ruta iz središta Zadra vodi do putničke luke Gaženice. Ta dionica prolazi Ugljanom i Pašmanom, otocima zadarskog arhipelaga,  mediteranskog otočnog ugođaja. Frekventnom trajektom linijom za 25 minuta prelazi se Zadarski kanal i uplovljava u luku Preko na otoku Ugljanu. Mjesto obilježuju tipična dalmatinska arhitektura i mnogobrojne ladanjske kuće patricijskih obitelji, a na brdu nalaze se ostaci Tvrđave sv. Mihovila iz 13. stoljeća. Vozi se idiličnom lokalnom cestom uz more do malog, slikovitog mjesta Kali poznatog po dugoj tradiciji ribarstva. Ruta se potom spaja s glavnom otočnom cestom D110 koja vodi do mosta Ždrelac (210 m), premošćuje Malo Ždrilo i povezuje otoke Ugljan i Pašman. Prelaskom mosta ulazi se u Ždrelac, ubrzo potom i u Banj na D110. U Dobropoljani skreće se ulijevo s D110 i vozi lokalnom cestom do Neviđana i Mrljana kroz polja i livade, uza suhozide, povremeno vrlo blizu mora, uz lijepe pješčane plaže. Slijedi mjesto Barotul, odakle se lokalnom cestom dolazi u mjesto Pašman čiju obalnu panoramu resi niska nenastanjenih otočića u Pašmanskome kanalu. Glavnom otočnom cestom D110 kroz mjesto Kraj i potom lokalnom cestom kroz Ugriniće, dolazi se do Tkona. Trajektnom linijom za 20 minuta ponovno se stiže na kopno u Biograd na Moru. Nekoć krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, Biograd na Moru danas je poznato turističko i nautičko središte s hotelima, kampovima i marinama. Tijekom boravka u Biogradu, svakako vrijedi posjetiti Nacionalni park Kornati, kameni labirint tvoren od 89 otoka, otočića i hridi te Park prirode Telašćicu na Dugom otoku, gdje najstrmiji klifovi visoki 161 m uranjaju u morsko plavetnilo. Nakon Biograda, ruta još 7 km vodi lokalnim cestama do Pakoštana, slikovita dalmatinskoga mjesta na obali u blizini Vranskoga jezera, najvećega hrvatskog jezera. I Biograd na Moru i Pakoštane imaju mnogobrojne mogućnosti za smještaj.

 

Km

Opis

Duljina dionice

 

43 km (jedini prijeđeni kilometri kopnom)

Udio asfalta/makadama

 

91/9%

Ukupni uspon

 

200 m

Makadamska podloga – dobro vozna

38

41

Nakon Biograda na Moru – 2 km

Prije Pakoštana – 700 m

Makadamska podloga – srednje vozna

40

Između Biograda na Moru i Pakoštana – 1,5 km

Povremeno guranje bicikla

0

Prolaz od Morskih orgulja do ceste – 200 m

Mogućnosti za opskrbu

 

Opskrbljena naseljena mjesta uglavnom svakih 5 km, s trgovinama, restoranima i caffe- barovima

Mogućnosti za odmor

 

Gotovo cijela dionica u blizini je mora i plaža

Parkovi u naseljima

Servis za bicikle

36

Biograd na Moru

Uključuje trajekt

5

 

36

Gaženica – Preko (otok Ugljan) 15 x u danu, 25 min.

Tkon (otok Pašman) – Biograd na Moru 10 x u danu, 20 min.

Alternative

4

 

36

Prije trajektne luke, odvaja se inačica te kopnom dionica A5 te se iznova pripaja u Biogradu na Moru

 

Smjerokazi

 

EuroVelo smjerokazi na cijeloj dionici

Razlike u vođenju EV8 smjerom jug -> sjever

4

Ulazak u Zadar od Ulice Bregdetti drukčiji je zbog jednosmjernih ulica

Km

Opis dionice

0

Ruta iz Zadra izlazi vanjskom stranom poluotoka desnosmjerno (prvih 200 m gurati bicikl), prolazi ulicama Kralja Dmitra Zvonimira, Bože Peričića, Vicka Zmajevića, Jure Kastriotića Skenderbega, Denisa Bajla, kod kućnoga broja 40 skreće ulijevo u ulicu Don Mihovila Ćurkovića te nakon 200 m odmah skreće udesno, u Ulicu Bregdetti.

3

Iz Ulice Bregdetti, nakon 250 m odvojiti se ulijevo prije mora na Gaženičku cestu od koje nakon 700 m valja skrenuti udesno. Na tom se mjestu ravno odvaja inačica rute dionicom A5 do Pakoštana preko kopna; 700 m od tog raskrižja nalazi se trajektna luka Gaženica iz koje se trajektom prevozi u Preko na otoku Ugljanu.

5

Nakon izlaska iz trajektne luke, ruta se u Preku odvaja ulijevo na lokalnu cestu 4 km uz more, te prolazi kroz naselje Kali.

9

Potom izlazi na glavnu otočnu cestu D110 kojom nastavlja ulijevo. Ruta prati D110 16 km, prolazi ponad naselja Kukljica, prelazi mostom na otok Pašman te prolazi kroza Ždrelac i Banj.

22

U naselju Dobropoljana, ruta se odvaja ulijevo s glavne ceste te nakon 200 m udesno i potom prati sporednu cestu pokraj mora.

25

Potrebno je paziti da se u Neviđanima kod škole na Y raskrižju nastavi ulijevo...

27

… a u mjestu Barotul 200 m nakon mosta na Y raskrižju odvoji udesno.

30

Ruta dolazi lokalnim cesticama do glavnog otočnoga mjesta Pašmana, potom ponovno izlazi ulijevo na D110.

33

Nakon 2,3 km ruta silazi ulijevo na sporednu cestu uz more u Ugriniće, nakon 2,5 km ulazi u Tkon i trajektom prelazi u Biograd na Moru.

36

Nakon silaženja s trajekta u Biogradu na Moru, nastavlja se 400 m Šetalištem Kneza Branimira i s desne se strane spaja s kopnenom inačicom rute dionicom A5. Kroz Biograd na Moru ruta prolazi Ulicom Kralja Petra Svačića, Putom Solina, Ulicom Ivane Brlić Mažuranić te izlazi Ulicom Augusta Šenoe.

38

Ulica Augusta Šenoe prelazi u makadamsku LC63173. Potom, nakon 2 km, cesta izlazi na ŽC6063 i nastavlja se istim pravcem 50 m udesno od mjesta izlaska.

42

1,5 km od toga mjesta, na raskrižju skrenuti polulijevo i nakon 1,5 km stići do Ulice Kraljice Jelene kojom ruta nastavlja udesno prema središtu Pakoštana, a ulijevo nastavlja se dionica 13 prema Šibeniku.