A6 Pakoštane - Šibenik

Uz najveće hrvatsko prirodno jezero do Šibenika

Oznaka rute

Pakoštane – Vrana (8 km) - Banjevci (19 km) - Zaton (42 km) - Šibenski most (44 km) - /grad Šibenik 52 km/

dužina

44.00 km

start

Pakoštane

cilj

Šibenik

ukupan uspon

270.00 m

Podloga

Asfalt

Gustoća prometa

Slab

Preuzmi

GPX

Ruta iz Pakoštana uz kamp i arheološki lokalitet Crkvine nadomak Vranskog jezera, najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj, vodi u dalmatinsko zaleđe prema mjestu Vrana. Prolazi uz ornitološku postaju parka prirode i promatračnicu za ptice uz jedan od mnogobrojnih trščaka uz cestu. U Vrani svakako vrijedi posjetiti Maškovića Han, kompleks iz 17. stoljeća, građen kao raskošan ljetnikovac turskog vezira Jusufa Maškovića, visokog dostojanstvenika na sultanovom dvoru podrijetlom iz Vrane. Kompleks je obnovljen 2015. i danas su tamo smješteni muzej i butik-hotel. Nasuprot Maškovića Hana ruševine su starog grada Vrane, nekad moćne srednjovjekovne utvrde u kojoj se čuvala hrvatska kraljevska kruna. S ceste kroz Radošinovce udesno se može skrenuti s rute za Info centar Kamenjak (oko 2,5 km laganog uspona cestom) i vidikovac na Vranskom jezeru, odakle se pruža pogled na Nacionalni park Kornati. Cesta vodi uz obrađena polja, vrtove, maslinike i odvaja se udesno za Banjevce i Pirovac te uskoro ulazi u mjesto Banjevci. Ruta nastavlja prema Kašiću poljima s obrađenim vinogradima i maslinicima. Na “Y” raskrižju nakon izlaza iz sela Kašić, skreće se ulijevo s glavne ceste na užu cestu za Putičanje. Dva su važna skretanja, prvo oštro udesno i drugo ulijevo. Ruta prolazi selom Putičanje uz stare kamene kuće te izlazi ulijevo ponovno na glavnu cestu. Kroz gospodarsku zonu Novi Stankovci spaja se udesno na D27 prema Šibeniku i vodi ravnom cestom D27 oko 10 km kroz polja. Ulijevo s D27 ruta skreće za Zaton i Raslinu. Na trgu s parkom u središtu Zatona ruta skreće uz župnu crkvu sv. Jurja idiličnom cestom uz Zatonski zaljev i marinu odakle se zavojito počinje uspinjati do Šibenskog mosta s fantastičnim pogledima na zaljev i most. Na vidikovcu – odmorištu kod mosta i hotela alternativna dionica se spaja s glavnom dionicom DG13 Pakoštane – Šibenik te preko mosta vodi još 8 km do Šibenika.

 

Km

Opis

Dužina dionice

 

44 km (+ 6 km do grada Šibenika)

Udio asfalta/makadama

 

100/0%

Ukupan uspon

 

270 m

Gustoća prometa – umjeren

0

30

ŽC 6064 od Pakoštana do Vrane – 7 km

D23 od Grabovaca do ulaska u Zaton – 10 km

Potreban oprez na raskrižju

46

Prelazak D8 kod Šibenskog mosta

Mogućnosti za opskrbu

6

15

19

27

37

40

43

Vrana: trgovina, caffe bar

Radošinovci: caffe bar

Banjevci: caffe bar, trgovina

Putičanje: OPG – uz najavu

Gaćelezi: restoran

Zaton: restoran, trgovina, caffe bar

Klupa s pogledom na Šibenski zaljev

 

 

 

Mogućnosti za odmor

5

19

31

40

Vrana: muzej, restoran  

Banjevci: klupe u hladu na glavnom trgu

Grabovci: stolovi u hladu uz cestu D27

Zaton: park kod crkve

Mogućnosti za smještaj

 

rijetki privatni apartmani – provjeriti dostupnost/prihvat na jedno noćenje

Putokazi

 

 

Alternativna dionica rute A6 nema signalizaciju na EV8

Putokazi na glavnoj EV8 ruti, dionici DG13 obuhvaćaju i odvajanje/spajanje s dionicom A6

Dionica A6 alternativa je DG13 Pakoštane – Šibenik U odnosu na glavnu rutu koja vodi obalom, alternativa A6 vodi dalmatinskim zaleđem, ima znatno manje prometa i u potpunosti izbjegava makadam, ali ima znatno manje mogućnosti za smještaj i opskrbu. A6 se od dnevne dionice DG13 odvaja čim ruta stigne do Vranskog jezera i ponovno spaja s njom kod Šibenskog mosta na 41. kilometru.

 

Km

Tehnički opis dionice

0

Dionica A6 kreće iz Pakoštana s dionicom 13 glavne rute i zadržava se na ŽC 6064 (biciklistički putokaz za Šibenik preko Vrane).

7

U Vrani ŽC 6064 nakon trgovine skreće ulijevo, a ruta nastavlja ravno prateći putokaz za Radošinovce. Ruta prolazi kroz Radošinovce, Banjevce i Kašić

24

1 km nakon izlaska iz Kašića, na Y raskrižju ruta se odvaja ulijevo na sporednu asfaltnu cestu. Ta cesta nakon 700 m skreće udesno pod pravim kutom i 600 m nakon toga treba skrenuti ulijevo. Ta cestica vodi kroz Putičanje i nakon 2 km izlazi na D59 po kojoj nastavlja ulijevo 1,3 km do gospodarske zone Novi Stankovci.

28

D59 izlazi na D27 po kojoj nastavlja udesno za Šibenik, vodi kroz Grabovce i pokraj Gaćeleza

38

Ruta se s D27 odvaja ulijevo skretanjem za Zaton i Raslinu

40

Iz središta Zatona ruta izlazi udesno uz zaljev cestom ŽC 6088 prateći putokaz za Šibenik i za 4 km polako se uspinjući uz Šibenski zaljev stiže do D8 i Šibenskog mosta gdje se spaja s glavnom rutom te ulijevo preko mosta do Šibenika.